Daten

Tips voor een veilige internetdate

 • Verstuur de eerste berichten via de dating site of maak een anoniem e-mailadres aan bij bijvoorbeeld Hotmail of Yahoo. Als je iemand een e-mail stuurt heeft hij/zij niet direct je echte naam. Met naam en woonplaats kun je namelijk vrij gemakkelijk adres achterhalen en daar kan misbruik van gemaakt worden.
 • Mensen die geen foto willen laten zien zijn waarschijnlijk niet helemaal te vertrouwen. De meeste dating sites bieden namelijk aan om foto’s in te scannen, die per post verstuurd kunnen worden. Bovendien heeft tegenwoordig iedereen wel een digitale camera of scanner, dus als die persoon dat zelf niet heeft is er vast wel iemand in de omgeving die kan helpen.
 • Geef nooit je bankrekeningnummer of creditcardgegevens.
 • Spreek af op een neutrale plek waar veel mensen zijn, zoals bijvoorbeeld in een café.
  Zorg dat iemand in je omgeving op de hoogte is van je afspraak. Laat het liefste ook adres en telefoonnummer achter van degene waar je mee afspreekt.
 • Neem altijd een mobiele telefoon mee, zodat je iemand kunt inschakelen als je je niet veilig voelt.
 • Ga af op je eigen intuïtie. Wanneer je het gevoel hebt dat er iets niet helemaal klopt kun je daar maar beter naar luisteren. Het is beter dat je iets te voorzichtig bent dan dat je jezelf in gevaar brengt.
 • Neem je eerste date niet direct mee naar huis en ga ook niet met je date mee naar huis. Wacht hiermee totdat je elkaar vaker gezien hebt en je de persoon beter hebt leren kennen. Als iemand hierdoor afhaakt, weet je direct waar diegene eigenlijk op uit was.

Wat moet je doen bij je eerste afspraak?

 • Bel met elkaar voordat je afspreekt. Zo kun je in ieder geval horen of degene waarmee je afspreekt van het geslacht is dat je verwacht. Bovendien kun je door het gesprek iemand ook alvast iets beter leren kennen. Als je liever niet je telefoonnummer geeft (wat geen gek idee is) kun je bellen zonder nummerherkenning of via een programma zoals Skype.
 • Het kan handig zijn om in de namiddag af te spreken. Niet alleen omdat het dan licht is buiten, maar ook omdat je dan na een drankje naar huis kunt als het niet klikt. Wanneer het wel klikt kun je voorstellen om samen ergens wat te gaan eten. Hou er in ieder geval rekening mee dat als je meteen uit eten gaat dat je dan in principe lang met iemand aan tafel zit, ook als het niet echt klikt.
 • Neem altijd een mobiele telefoon mee, zodat je iemand kunt inschakelen als je je niet veilig voelt.
 • Wees eerlijk tijdens en na de date. Niet alleen over jezelf, maar ook over wat je van de ander vindt. Als het voor jouw gevoel niet klikt kun je dit best eerlijk vertellen, dan weet je date waar hij/zij aan toe is. Het kan zijn dat je dit liever doet als je thuis bent, dat is natuurlijk ook goed.

Als je single bent kun je via een dating site op zoek naar een partner, maar ook via speciale single feesten en reizen. Op gratisdatenzonderinschrijven.com vind je links naar deze organisaties.